7 tips til jobbintervjuet

Hvor mye bør man vite om bedriften før man skal på intervju? Hva skal man fortelle om seg selv?  Hvilke spørsmål skal man stille? Som oftest har man mange tanker og forventninger som surrer i hodet før man skal inn til intervju. Våre Rådgivere har listet opp syv punkter som kan komme god med neste gang du skal i gang med en intervjuprosess.

 

1. Møt opp presis

Ikke kom for tidlig og ikke kom for sent. Her er det nødvendigvis ikke positivt at du er for tidig ute til intervjuet ditt, og for all del ikke møt opp for sent!  Har du en avtale klokken 13:00, møt opp til angitt tidspunkt.

2. Kle deg presentabelt

Sørg alltid for at klærne dine er rene og uten hull eller skrukker. Er du usikker, kjør safe. En enkel hvit skjorte/bluse og sorte/blå  bukser blir aldri feil. Husk  at det samme gjelder fottøy, ikke kom med skitne eller slitte sko.

3. Sett deg grundig inn i stillingsbeskrivelsen

Er man godt innsatt i stillingsbeskrivelsen og de ønskede kvalifikasjonene vil det bli lettere for deg å svare på spørsmål fra intervjuer og du vil føle deg mer trygg på dine svar.

4. Les deg opp på bedriften

Ingenting er verre enn å sitte som et spørsmåltegn dersom man får spørsmål angående hva man kan/vet om bedriften. Ta deg derfor god tid i forkant av intervjuet til å lese deg opp på bedriften. Hva jobber de med? Hvilke prosjekter har de pågående? Hva er deres visjon og verdier? Gjør deg gjerne noen tanker rundt bedriftens verdier og koble de til dine egne verdier. At du har lest deg opp viser og at du har en interesse for bedriften.

5. Fortell litt om deg selv

Veldig ofte får du mulighet til å presentere deg selv. Hvem du er, hva du har gjort eller gjør og hva du tenker videre. Dette er en ypperlig anledning for deg til å vise dem hvem du virkelig er. Du bestemmer selv hvor personlig du vil være, men intervjueren trenger nødvendigvis ikke vite hva katten din heter eller hva favorittretten din er. Si først litt om deg selv for så å ta intervjueren med deg gjennom CV din. Fortell litt om tidligere studier og arbeidserfaring, hva du har lært og gjerne om hvilke type arbeidsoppgaver du har/har hatt.

6. Vær våken, interessert og fremoverlent           

Ved at du har satt deg inn i både stillingsbeskrivelsen og bedriften vil det være lettere for deg å stille spørsmål og oppfølgingsspørsmål. Dette viser at du både er våken og interessert i både bedriften og stillingen. Husk å ha blikkontakt og vær lett og fremoverlent i kroppsspråket.

7. Har du noen spørsmål?

Helt på slutten av intervjuet får man som oftest mulighet til å stille spørsmål dersom man lurer på noe. Gjør deg gjerne opp noen spørsmål i forkant av intervjuet og still gjerne spørsmål som du kommer på underveis i intervjuet som du ikke fikk stilt.